Sommerhøjskole om Nordisk Børnehaveoprør – 16. – 19. august

Den Kritiske Pædagogiske Sommerhøjskole 2018:

Nordisk Børnehaveoprør – Modstand mod massekortlægning, kamp for minimumsnormeringer med faglig personale & kritik af uforsvarlige tilstande i pædagogiske institutioner!

De norske pædagoger (barnehagelærere) startede et “Barnhageopprør” i 2015 hvor det lykkedes dem at påvirke Rigsdagen (Folketinget) til at nedstemme et lovforslag om massekortlægning. De mødte talstærkt op til høringer om lovforslaget, organiserede underskriftsindsamlinger og fik over 300 artikler i lokale norske medier – skrevet af ‘barnehagelærere’ – ved at støtte hinanden i en stærk modstand mod neoliberale tendenser til at måle og veje mennesker (store som små) ud fra generelle standarder, der er baseret på forskning i hvide amerikanske middelklassebørn (se fx Aabro, C. “Koncepter i pædagogisk arbejde”. Hans Reitzels Forlag 2017). Som en pædagog udtrykker det:

“Dette kan vi rett og slett ikke være med på lenger. Vi er kommet til et punkt der valget står mellom å være lojal mot barn og foreldre eller mot en arbeidsgiver som går langt ut over det rammeplanen gir dem anledning til. – Vi er satt i en vanvittig profesjonell skvis” (Kjetil Gryting, pedagogisk leder i Grünerløkka i Oslo)

‘Barnhageopprøret’ er fortsat til i dag og nu er de svenske pædagoger (förskollärare) kommet med. Under “#Uforsvarlig – Bryt Taushetskulturen Nå!” deler menige pædagoger  praksisfortællinger af hverdagssituationer, hvor de oplever ikke at kunne leve op til lovgivningens krav om omsorg, understøttelse af barnets udvikling mm.

Det er interessant for danske pædagoger som på mange måder har samme kritik af den pædagogiske praksis som vores norske og svenske kolleger. På Sommerhøjskolen vil vi arbejde med at udfolde, formulere og organisere et dansk børnehaveoprør. Vi mener at vi kan trække på hinandens erfaringer og solidaritet!

Tag dine børn, kæreste og venner med! 2 friskt-uddannede pædagoger Aktivisterne Tobias og Nicoline med børneattest, samt evt. deltagernes medfølgende kærester mv. laver fede aktiviteter med børnene. Fx Rollespil inde- og ude – afhængig af vejret, værksteds- og natur-aktiviteter fx mad-over-bål, finde dyr i sø og skov, børnerettigheder – måske udtrykt æstetisk og udstillet om aftenen, Børnefilosofi – filosofisk samtale med børn.

Program

Først høre vi oplæg fra den norske og svenske aktionsgruppe om deres modstand og visioner. Herefter laver vi sammen et Fremtidsværksted (en velafprøvet og struktureret metode til afdækning af kritik, visioner og konkrete handleplaner) under overskriften: Vilkår og værdier i pædagogisk praksis i Danmark.

Vi starter med Kritikfasen: Kritik af Vilkår og værdier i pædagogisk praksis – stort som småt. Her afdækker vi deltagernes kritiske erfaringer. De organiseres i temaer og bearbejdes i dybden. Eftermiddagen bruges til æstetiske værksteder, afslapning og gåture.

Dagen efter starter vi med Utopifasen: Hvad er kritikken udtryk for? Hvordan vil vi gerne have vores pædagogiske praksis skal se ud?Eftermiddagen er som dagen før med værksteder, afslapning og gåture.

På 3. dagen kommer Realiseringsfasen: Hvordan kan vi konkret arbejde med at realisere vores ønsker til fremtiden i pædagogisk praksis? Vi udarbejder strategien og drøfter hvordan vi kan indgå i og trække på de norske og svenske erfaringer.

Torsdag den 16/8 Fredag den 17/8 Lørdag den 18/8 Søndag den 19/8
Kl. 8 morgenmad Kl. 8 morgenmad Kl. 9 morgenmad
Kl. 9 Fælles Musik, bevægelse og morgenrengøring (15 min) Kl. 9 Fælles Musik, bevægelse og morgenrengøring (15 min) Kl. 10 Fælles Musik og bevægelse
Kl. 10

Fremtidsværksted

med fokus på kritik af oplevede forhold og situationer

Kl. 10

fremtidsværksted

med fokus på

utopi

Kl. 10.20  Morgenrengøring + soverum og pakke
Kl. 10.40 Fælles Formiddagsfrugt og the/kaffe (15 min.) Kl. 10.40 Fælles Formiddagsfrugt og the/kaffe (15 min.) Kl. 10.40 Fælles Formiddagsfrugt og the/kaffe (15 min.)
Kl.10.55 Fortsat

Fremtidsværksted

(Pause)

Kl.10.55 Fortsat

Fremtidsværksted

(Pause)

Kl. 10.55 Strategi og Nordisk samarbejde

(Pause)

11.45 Fortsat

Fremtidsværksted

11.45 Fortsat

Fremtidsværksted

Kl. 11.45 Fortsat

Strategi og Nordisk samarbejde

kl. 12.30 Frokost kl. 12.30 Frokost kl. 13 Frokost
Kl. 13.15

Fortsat

Fremtidsværksted

Kl. 13.15

Fortsat

Fremtidsværksted

Kl. 14 Rengøring
Kl. 14.10 – 14.50

Forskellige åbne værksteder

Evt. podcast eller Blog. Evt. Krea/praktisk

her styre man selv hvad man går til og fra

(Pause)

Kl. 14.10 – 14.50 Forskellige åbne værksteder

Evt. podcast eller

Blog. Evt. Krea/praktisk

her styre man selv hvad man går til og

fra

(Pause)

Kl. 15 Farvel for denne gang 🙂
Kl. 15 – 16  Velkomst og indskrivning. Frugt, knækbrød & kaffe/the.

Fælles aktivitet:

Oplæg om Nordisk Børnhage Oprør

Kl. 14.50 – 18 Eftermiddagsfrugt, kaffe/the &

lang pause

Kl. 14.50 Eftermiddagsfrugt, kaffe/the &

lang pause

Kl. 19 Aftensmad Kl. 18 Aftensmad Kl. 18 Aftensmad
Kl. 20

Hygge snak og fri til at lære hinanden at kende.

Kl. 20 Fælles forumspil, musik eller dans Kl. 20 Fest & AftenBar

Pris og tilmelding

Alle er velkomne uanset tilknytning til børneinstitution. prisen er 600 kr. Lige så snart du har tilmeldt dig, og senest 20. juni, må du meget gerne indbetale 300 kr. i forskud på Foreningens Sommerhøjskole-konto: 8411 0004194696. Den 1. juli indbetales det resterende beløb på 300 kr. Børn koster 100 kr. alt inklusiv.

Du kan tilmelde dig her.

Har du spørgsmål kan du skrive til hoejskolegruppen@gmail.com

Overnatning

Der vil være en sovesal, men ellers er man velkommen til at tage sit eget telt med.

Vi ved hvad der skal til – og der er plads til modstand! Vel mødt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s