Sommerhøjskole om Nordisk Børnehaveoprør – 16. – 19. august

OBS: ÆNDRET TILMELDINGSFRIST

Modstand mod massekortlægning, kamp for minimumsnormeringer med faglig personale & kritik af uforsvarlige tilstande i pædagogiske institutioner!

De norske pædagoger (barnehagelærere) startede et “Barnhageopprør” i 2015 hvor det lykkedes dem at påvirke Rigsdagen (Folketinget) til at nedstemme et lovforslag om massekortlægning. De mødte talstærkt op til høringer om lovforslaget, organiserede underskriftsindsamlinger og fik over 300 artikler i lokale norske medier – skrevet af ‘barnehagelærere’ – ved at støtte hinanden i en stærk modstand mod neoliberale tendenser til at måle og veje mennesker (store som små) ud fra generelle standarder, der er baseret på forskning i hvide amerikanske middelklassebørn (se fx Aabro, C. “Koncepter i pædagogisk arbejde”. Hans Reitzels Forlag 2017).

‘Barnhageopprøret’ er fortsat til i dag og nu er de svenske pædagoger (förskollärare) kommet med. Under “#Uforsvarlig – Bryt Taushetskulturen Nå!” deler menige pædagoger  praksisfortællinger af hverdagssituationer, hvor de oplever ikke at kunne leve op til lovgivningens krav om omsorg, understøttelse af barnets udvikling mm.

Det er interessant for danske pædagoger som på mange måder har samme kritik af den pædagogiske praksis som vores norske og svenske kolleger. På Sommerhøjskolen vil vi arbejde med at udfolde, formulere og organisere et dansk børnehaveoprør. Vi mener at vi kan trække på hinandens erfaringer og solidaritet!

Tag dine børn, kæreste og venner med! 2 friskt-uddannede pædagoger Aktivisterne Tobias og Nicoline med børneattest, samt evt. deltagernes medfølgende kærester mv. laver fede aktiviteter med børnene. Fx Rollespil inde- og ude – afhængig af vejret, værksteds- og natur-aktiviteter fx mad-over-bål, finde dyr i sø og skov, børnerettigheder – måske udtrykt æstetisk og udstillet om aftenen, Børnefilosofi – filosofisk samtale med børn.

Program

Først høre vi oplæg fra den norske og svenske aktionsgruppe om deres modstand og visioner. Herefter laver vi sammen et Fremtidsværksted (en velafprøvet og struktureret metode til afdækning af kritik, visioner og konkrete handleplaner) under overskriften: Vilkår og værdier i pædagogisk praksis i Danmark.

Vi starter med Kritikfasen: Kritik af Vilkår og værdier i pædagogisk praksis – stort som småt. Her afdækker vi deltagernes kritiske erfaringer. De organiseres i temaer og bearbejdes i dybden. Eftermiddagen bruges til æstetiske værksteder, afslapning og gåture.

Dagen efter starter vi med Utopifasen: Hvad er kritikken udtryk for? Hvordan vil vi gerne have vores pædagogiske praksis skal se ud?Eftermiddagen er som dagen før med værksteder, afslapning og gåture.

På 3. dagen kommer Realiseringsfasen: Hvordan kan vi konkret arbejde med at realisere vores ønsker til fremtiden i pædagogisk praksis? Vi udarbejder strategien og drøfter hvordan vi kan indgå i og trække på de norske og svenske erfaringer.

Alle er velkomne uanset tilknytning til børneinstitution. Prisen er 600 kr. som du meget gerne må indbetale på Foreningens MobilePay: 51210 eller på vores bankkonto: 8411 0004194696. Børn koster 100 kr. alt inklusiv.

Program sommerhøjskole

Du kan tilmelde dig her

Pris, praktisk og tilmelding

Tilmeldings-deadline er den 6. August, 2018.

Adresse: Makvärket – et kultur- og miljøkollektiv Teglværket, Teglværksvej 30, 4420 Regstrup

knapstrup-kort1

Mäkværket ligger i den lille by Knapstrup lige uden for Holbæk. Kommer du fra København, tager du toget mod Kalundborg, står af på Knapstrup st. hvorfra der er ca 30 min. gang.

Overnatning: Der er plads til 50 personer på Makværket i 5 sovesale. Ønsker man anden overnatning er man velkommen til at tage telt med, måske booke Airbnb eller privat udlejning. 

Morgenrengøring: Vi er fælles om at bruge 15 min efter morgenmaden på at rydde op, feje gulve, tørre borde af og rengøre toiletterne, så der er klar til dagens aktiviteter.

Afsluttende rengøring: Hvis deltagerne ønsker at gå før den afsluttende rengøring bedes man betale 150 kr. til højskolen.

AftenBar: Der sælges øko øl, vin, vand og juice til billige priser hver aften. Aktivister står for det.

Du kan tilmelde dig her

Vi ved hvad der skal til – og der er plads til modstand! Vel mødt!

Har du spørgsmål kan du skrive til hoejskolegruppen@gmail.com

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s