Modsat Politikens uddannelsesanalytiker i artiklen nedenfor, er jeg pædagog, og står dermed med hænderne dybt begravet i bolledejen hver dag.

Men jeg giver Jacob Fuglsang 100% ret i hans analyse af daginstitutionsfeltet:

Der er lang vej hvis respekten om pædagogisk arbejde skal (gen?)skabes!

Afstanden mellem politikernes ustoppelige tale om daginstitutionernes potentiale for at bryde ulighed og optimere hver enkelt barns livschancer – og så de arbejdslivsvilkår man i praksis byder pædagoger og de levevilkår, man i praksis byder børn – den er ganske simpelthen absurd!

Man kan ikke uden omkostninger med den ene hånd tale et område op op op, mens man med den anden hånd år efter år systematisk udsulter det!

Omkostningen er, at mens politikerne smykker sig med smukke hensigtserklæringer og dyre Kejserens Nye Klæder-projekter, så ser vi en profession der siden læreplanerne i 2004 ikke har haft en ærlig faglig diskussion!

Vi ser fysisk nedslidte daginstitutioner, som hverken udfordrer eller udvikler børns fantasi, kreativitet eller socialitet.

Miljøer, hvor voksne er en daglig mangelvar, og hvor den største dyd er evnen til at tåle kedsomhed, efterfulgt af evnen til at tilpasse sig tunge dagsrutiner. Dagsrutiner hvor arsenaler af regelsæt erstatter ethvert menneskeligt samvær og hittepåsomhed.

Vi ser en pædagoguddannelse sparet i bund, som smider forhåbningsfulde praktikanter i praktikforløb, derude hos os i daginstitutionerne, praktikanter, der sandt at sige aldrig har lært at tænke en kritisk tanke!

Udefra ser det dog effektivt ud, ja ligefrem imponerende, når politikerne smider milliarder i tiltag, der skal optimere daginstitutionernes output:

Vi taler (skærpede) lærplaner, aldrig stoppende landsdækkende kvalitetsudviklingsprojekter, en meteorregn af konceptpædagogikker, diverse sprog-, motorik-, og trivselstests.

Men godtager man min beskrivelse af børns på alle måder fattige opvækstvilkår i daginstitutionerne, inklusiv indtørrede faglige miljøer, så synes jeg ikke, det er en overdrivelse at gentage, at politikernes milliardinvesteringer er en ond cirkel, hvor Kejserens Nye Klæder kører nonstop!

Eller sagt på en anden måde: området mangler ikke penge MEN børn, pædagoger og pædagoguddannelse får dem bare ikke! Til gengæld får de topstyring, jungler af nye arbejdsprocedurer og verdensfjerne pædagogikker fra konsulenterne, sammen med et stadig mindre lønbudget.

Jeg har på det sidste tænkt meget over, i hvilken grad det overhovedet er muligt at drive højkvalitetsdaginstitutioner i vores skala?

Jeg mener, der er jo hele opvoksende generationer, vi taler om, som dermed er i behov for enorme mængder veluddannede pædagoger. Kan man uddanne så mange engagerede, hjertefulde og tankefulde pædagoger?

Man kommer til at drømme om kloning.

Eller om liberalistisk udlægning af både daginstitutioner og pædagoguddannelse til lokal grokraft…

På den anden side har det vel kunne lade sig gøre at skabe sådan nogenlunde “lærerkvalitet” gennem årene i folkeskolen?

Een ting er jeg og min konglomeratspartner Jacob imidlertid IKKE i tvivl om: uddannelsesforholdene, rammerne om børns liv, samt pædagogernes arbejdsmiljø fører pt til en fattigdom, vi ikke kan være bekendt.

Og da pengene er der, til bedre normeringer og en genskabelse af pædagoguddannelsen, så MÅ tiden være kommet til, at dét er strategien, vi nu sætter fuldt og helt ind på: altså et REELT normeringsløft og reelt løft af pædagoguddannelsen.

Så vi endelig, efter alle disse omveje, kan gå mod et spændende børneliv og en frodig faglighed!

God arbejdslyst til vores rød-grønne politikervenner!

https://politiken.dk/indland/uddannelse/art7229921/Der-er-lang-vej-til-at-genskabe-respekten-for-pædagoger

2 thoughts on “Når muligheden for et stærkt konglomerat byder sig til, skal man tage aktion✊🏼

  1. “Dagsrutiner hvor arsenaler af regelsæt erstatter ethvert menneskeligt samvær” – så præcist kan man beskrive store dele af den pædagogiske praksis i utallige dagtilbud i dagens Danmark! En af kernerne af en børnesolidarisk kritik!! Godt gået, Danielle!!

    Like

Skriv en kommentar