I selvsving om tilsyn

Såvel Danmarks Radio som Kommunernes Landsforening og Aalborg universitet gik lørdag den 5. oktober i selvsving over landets kommuners uensartede tilsyn med daginstitutioner.

DR havde lavet en rundspørge om emnet til daginstitutionerne, hvorefter både KL og forsker Charlotte Ringsmose fra Aalborg universitet nærmest kappedes om at kritisere, at tilsynet tilsyneladende ikke er bedre – især at der mangler ”observerende tilsyn”.

Det lyder meget tilforladeligt, at kommunerne skal føre bedre tilsyn (=observerende tilsyn) med pædagogernes arbejde, men er det nu også den rette løsning?

For det første er pædagogikken i langt hovedparten af landets daginstitutioner velfungerende – med blik for at anerkende børns udviklingsbehov og for at stemningen i hverdagen er befordrende for disse.

For det andet lader det til at både DR, KL og Aalborg Universitet helt har glemt, at der findes forældrebestyrelser. Er det ikke netop disse ”tæt-på” bestyrelsers opgave i samarbejde med de pædagogiske medarbejdere at sikre et godt børnemiljø? Er nærdemokrati blevet umoderne? Eller har de nævnte organisationer ikke tillid til forældrebestyrelsernes arbejde? Og hvis dette er tilfældet, er det rette svar så at ”en fra kommunen” skal komme og føre tilsyn?

Alle ansatte i de nævnte organisationer er selv offentligt ansatte. Både journalisten, kontorchefen og forskeren. Hvem vil de pege på skal kontrollere deres eget arbejde? Er det virkelig Stalins gamle mantra: ”tillid er godt – kontrol er bedre”, der skal være styreredskabet i den offentlige sektor.

Skal vi nu kontrollere skolelærerne, politiet, sygeplejerskerne, sosu-assistenterne, de ansatte på rådhusene osv osv? Så får vi da virkelig travlt!

Det kan især undre, at forsker Charlotte Ringsmose og KL ikke peger på de reelle problemer, der skal løses for at skabe bedre daginstitutioner. Man skal ellers ikke beskæftige sig ret længe med forholdene i landets daginstitutioner, før man for øje på disse: alarmerende dårlige normeringer, en ledelsesstruktur hvor ledelsen er fjernet fra daglig praksis og ikke mindst en sønderlemmende ringe uddannelse på landets UC’er med kun 8 timers undervisning i snit om ugen til de studerende!

Kategorier:., Blog

4 replies

 1. Tak Ib!
  Ved ikke, om tilsyn bedre udføres af forældrebestyrelsen, dog?

  I det hele taget er det kritisk at tilsynsdebatten, og debatten om hvordan man bedst fører tilsyn, fylder så meget nu, hvor vi endelig har fået alle til at acceptere normeringsproblematikkens sammenhæng med hvilken kvalitet, pædagoger kan yde.
  Det kunne lyde som et forsøg på at afmontere en vigtig dagsorden?

  Vh Danielle

  Like

 2. Jeg er enig i, at efterdønningerne på TV2’s udsendelse “Daginstitutionen bag facaden” får politikere til at undgå normerings- og ledelsesproblematikken – og i stedet kræve kontrol og tilsyn. Men jeg mener, det er lige så vigtigt at kæmpe for nærdemokrati og brugerindflydelse. Det er altafgørende, at forældre kan føle sig trygge ved at skulle aflevere deres børn i daginstitution. Opgaven med at gøre børnenes daglige liv transparent for forældrene påhviler pædagogerne og bør være en central del af institutionens primære opgave – både når vi fejler, og når vi lykkes med det pædagogiske arbejde. Dette kræver et tæt og åbent forældresamarbejde, og det er her forældrebestyrelsen bør stille krav.

  Like

  • På den måde, som du formulerer bestyrelsens arbejde, er jeg enig.
   Mener dog, at nutidens bestyrelser bør omdefineres, således at leder, pædagoger og forældre er ligeværdige, og magten ligeligt fordelt.
   Som det er nu, er det politiske diktat jo at gøre leder er simpel sekretær for forældrene, og pædagogernes rolle og beføjelser i bestyrelsen end ikke er defineret.

   Like

 3. Hey Danielle, jeg mener ikke en forældrebestyrelse skal definere pædagogikken. Det må være ledelsens og medarbejdernes opgave – også at den bliver formidlet og er fagligt overbevisende. Bestyrelsen og forældregruppen som sådan skal inddrages i de etiske overvejelser, der ligger bag vores arbejde, orienteres om faglige dilemmaer (som f.eks opdeling af børnegrupper / diskussionen om læreplanernes – for store – indflydelse / økonomiske begrænsninger og prioriteringer m.m.).
  Dette kan medføre, at vi sammen står stærkt over for kommunale og statslige interventioner. Det er min erfaring, at en høj prioritering af dette samarbejde er en kæmpe hjælp – også i dagligdagen.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s