Minimumsnormeringer skal kunne mærkes! Hele dagen – fra barnets perspektiv

Den Kritiske Pædagogiske Højskole er glade og taknemmelige for bevægelsen #hvorerderenvoksen. Samtidig er vi bekymrede for at de forbedringer vi vil få presset igennem, ikke bliver tilstrækkelige. Som pædagoger kan vi på børnenes vegne ikke understrege nok, hvor meget der er brug for minimumsnormeringer. Men som det er blevet tydeligt i debatten herom, så er der ikke nødvendigvis klarhed eller enighed om, hvad det i praksis skal betyde.

Hæv barren så det batter – det er nu vi har chancen: Vi har et momentum. Virkeligheden i daginstitutionerne og kravet om minimumsnormeringer er blevet offentligt kendt og kan vanskeligt ignoreres politisk. Spørgsmålet er, om man fra politisk side vil gøre nok, eller blot gøre det der skal til for at lukke munden på os. Vi ser flere politiske partier bakke op om minimumsnormeringer eller på anden vis tilkendegive, at de vil forbedre forholdene i daginstitutionerne. Vores faglige vurdering af politikernes håndsrækninger er, at de er utilstrækkelige.

Ja, det er dyrt og pengene til at financiere det findes: Ambitiøse forslag der reelt vil kunne sikre nærvær, trivsel, udvikling og medbestemmelse for alle børn, vil koste mange penge at indføre. Vi vil ikke lade os spise af med halve løsninger – for der er råd. Forskere beretter, at der er tilstrækkelig balance i statsøkonomien til at hæve de offentlige udgifter. Derudover er det påvist, at der bliver gemt milliarder i skattely. Det er nærmest hverdagskost at flere store banker er involveret i hvidvaskskandaler, som sender penge uden om skattesystemet. I vores samfund er der penge og ressourcer nok. Det handler om politisk vilje og mod!

Der er flere i samme båd som os – solidaritet og fælles kamp
: Der er også urimelige forhold i sundhedsvæsenet,  ældreplejen, skolerne m.m.. Vi mener, at der er brug for at vi fremadrettet står sammen på tværs af fag og personlige frustrationer. Vi har opbygget en stærk bevægelse med #hvorerderenvoksen.  Måske er det os der skal række hånden ud og brede kravet om forbedringer ud til at gælde hele velfærdsområdet.    

Kategorier:., Blog

3 replies

 1. Ja, lad os gå offensivt ind i debatten om minimumsnormeringer! Men lad os også udvide debatten og sætte fingeren på de andre utilstrækkelige forhold i dagens dagtilbud. Her tænker jeg først og fremmest på, at det er børnenes lod – ufrivilligt – at skulle opholde sig 8-10 timer adskilt fra deres familie. Det er ikke et værdigt bud på en tidlig barndom! Jeg vil advokere for disse krav:
  – tidligst start i dagtilbud: 18 måneder gammel
  – udvidet barsel som følge af dette ( opsparing til pension skal følge med barslen)
  – maximum 6 timer i dagtilbud pr dag
  – et forsvar for de små, overskuelige institutioner – bekæmpelse af mammut institutioner (max. 60 børn)

  Derudover skal vi forlange ledelsen tilbage på gulvet! Svaret fra de fleste politiske partier efter udsendelsen “Daginstitutionen bag facaden” på TV2 var: mere uddannelse til ledelsen. Dette er efter min mening helt i skoven, så længe ledelsen ikke er en del af det daglige pædagogiske arbejde. Vi skal forlange mere uddannelse til ledelse OG medarbejdere – sammen!

  Og skal der helt helt andre forhold til på pædagoguddannelsen!
  Højere krav til optagelseskriterier – ikke nødvendigvis boglige krav, men også praktisk erfaring med område.
  Væsentligt flere timers undervisning.
  Større krav til undervisernes evne til at genstandsrette undervisningen til området.
  Større vægt på kreative fag.
  Større konsolidering af udviklingspsykologisk teori og praksis.
  Afskaffelse af den lønnede praktik. gerne en fundamental ændring af forholdet mellem studiet og praktikken (bl.a. flere gæstelærere fra praksis / fælles udviklingsforløb for praktikinstitutioner og studerende m.m.).

  Like

 2. Hej Ib.

  Det er nogle gode og vigtige overvejelser om hvordan faget og professionen kunne styrkes. Måske vi skulle arbejde på en officiel anbefaling fra DKPH?

  Vi kunne starte en process på en af de kommende fællesråd, det vil jeg hvert fald gerne være med til

  Vh. Tobias

  Like

 3. Hey Tobias
  Den er jeg med på!!

  Vh Ib

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s