#Hvor Er Der Et Barn?

Ved et tilfælde er jeg blevet opmærksom på, at pædagoguddannelsen skal evalueres.

Det bliver spændende! Nu skal uddannelsesstederne med det mærkelige navn University College rigtig i gang med at interviewe pædagoger, ledere, forældre og hvem ved måske ligefrem børn om, hvordan vores dagtilbud fungerer.

Trives børnene? Har de et godt og trygt liv i de 8-10 timer, de er væk fra deres familie? Hvordan står det til med deres selvværd? Er selvfølelsen og samhørighedsfølelsen i top? Er børnene blevet bedre til at løse de uundgåelige konflikter, der opstår, når man er i gang med at blive ”sig” i samspil med de andre børn?

Og forældrene? Får de tilstrækkelig information om deres barns udvikling? Det må de da gøre, nu hvor pædagogerne skal ”dokumentere” denne til kommunen?

Har vi klædt de studerende ordentligt på til denne kæmpe opgave?

Giver evalueringen os svar på alle disse spørgsmål? Det bliver desværre nok et rungende NEJ!

Det er nemlig slet ikke meningen, at evalueringen af pædagogers uddannelse skal handle om deres kommende praksis og samvær med børn og forældre. Men hvad er det så, der skal evalueres, når hverken pædagoger, forældre eller børn er interessante? Svaret blæser i vinden.

Det virker som om, evalueringen ikke rager andre, end underviserne og dem, der evaluerer underviserne. Jeg er ikke bekendt med, hvem disse er, men et kvalificeret gæt er, at akademikerne skal evalueres af andre akademikere, som så skriver en rapport til de akademikere, der er ansat i Undervisningsministeriet, og som derefter afleverer en rapport til ministeren (som også er akademiker), hvor der står, at alt stort set går godt.

Det er som om, at de nærmest hemmelige akademiske fora frygter den irriterende virkelighed. Præcis som hele pædagoguddannelsen i forvejen forhindrer enhver kontakt med samme virkelighed (jeg ser her bort fra de ufrugtbare praktikforløb, hvor de studerende indgår som en del af den utroligt ringe normering – og altså ikke studerer, men arbejder). Erfarne uddannede pædagoger er ikke længere velkomne som gæstelærere. I fagbøger f.eks. om børns leg, leder man forgæves efter faglig viden og erfaring fra pædagoger. Pædagogers vurdering af de studerendes faglighed er ligegyldig.

Virkeligheden på pædagoguddannelsen og samspillet med virkeligheden i den pædagogiske praksis kunne ellers godt trænge til et grundigt eftersyn.

Er det virkelig kvalitet, at uddannelsen er skåret med gennemsnitlig 66% undervisningstimer? Er det klogt, at de, der skal sørge for vore børns udvikling, ikke bliver undervist i faget psykologi? Er det smart, at vi ikke har et kontinuerligt samarbejde mellem pædagoger, studerende og undervisere?

Er det kvalitet, at den studerende efter et halvt års lønnet praktik bliver evalueret i 20 minutter over Skype? Er det befordrende for den pædagogiske praksis, at de studerende hverken lærer at spille musik, lave teater, rytmik, tegne, male – men kun lærer at stave til ”æstetiske læreprocesser”?

Er det klogt, at studerende skal lære at ”dokumentere” et barns udvikling, men ikke lærer om familiesamarbejde?

Listen er nok længere. Det store spørgsmål er, hvordan vi gør den kortere?

Kategorier:.

4 replies

 1. afskaf vuggestuer, giv længere barsel, lav småbørns institutioner fra 2-4 år og så de lidt større børn fra 4-6 år og lad for guds skyld børnene blive i børnehaverne indtil de er skolemodne. Kig tilbage på pædagoguddannelsen i 90’erne og giv noget indhold der giver mening, giv uddannelsen et løft.. idræt, psykologi og socialfag samt kreative fag og linjefag skal være en del af uddannelsen synes jeg.

  Like

  • Hej Marianne. Mit eget bud ville være barsel frem til barnet er 18 måneder, 30 timers arbejdsuge til mindst én af forældrene indtil barnet starter i skole. Vi skal væk fra de voldsomt lange dage i institution (8-10 timer i GENNEMSNIT!). det er ikke værdigt familie- og børneliv!

   Like

 2. Vi er en studiekreds i Dansk pædagogisk historisk forening, som er ret langt med vores evaluering af udvalgte emner, hvoraf du nævner flere Ib. Den skal være inde i løbet af november. På et tidspunkt kunne det være interessant at debatere den i Dfhf eller Dkph.

  Like

 3. Kære Ulla, jeg deltager meget gerne! Hvordan kan det mon strikkes sammen (tid/corona m.m.)?

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s