Podcast – Børn og deres seksualitet

Afsnit 8 – Børn og deres seksualitet

Gæst: Susanne Laudrup

Podcast-facilitator Lisa og Susanne samtaler om børns seksualitet og børn og sex. Børns seksuelle adfærd kan både skabe flovhed og bekymring hos os voksne – Men faktum er, at børn har en seksualitet. De oplever lystfornemmelser, som er af erotisk karakter. De onanerer og kan også få noget, der minder om orgasme.

Hvordan bør vi forholde os til det i det pædagogiske arbejde? Og hvad gør det ved børn at der er en stigende berøringsangst og hands- off tilgang til dem? Dette forsøger vi at komme med bud på i denne podcast.

Susanne Laudrup er cand. pæd. i biologi, og er lektor på Københavns Professionshøjskole. Hun har specialiseret sig særligt i køn, seksualitet og mangfoldighed, samt i sundhedsfremme og bevægelse.

Susanne har også forsynet os med anbefalinger til læsning – både med børn og om børn.


Læsning med børn: Ebbesen Greth, Per får svar 1955; Hegeler Sten, Hvordan, mor? 1962; Levander Karin,
Hvordan får man børn? 1976, Per Holm Knudsen, Sådan får man et barn 1972; Wolde Gunilla, Totte og Malene 1973; Mayle Peter/Johannes Møllehave, Hvor kommer jeg fra? 1975; Alex, Benny, Dig og mig og vores baby 1981; Kaaberbøl Lene, Den nat Kristian blev til 1993; Cole Babette, Mor har lagt et æg. 1993; Maise Njor, Er der her der bliver bollet? 2009; Janne Hejgaard, Det kilder. 2010; Marie Dysgaard Christiansen, Til de nysgerrige 2013.

Læsning om børn(s seksualitet): 0-14 tema 4/2015 Børns krop, følelser og seksualitet. Dansk pædagogisk Forum; Thore Langfeldt: Seksualitetens gleder og sorger 2013; Stephane Vildalen: seksualitetens betydning for udvikling og relasjoner 2014; Else Marie Bech (red) Professionel kærlighed Dafolo 2014; Kropumuligheder nr 209, december 2013. Christian Graugaard: Barnets byrde; Hvor fræk må en børnehave være. Børn og Unge nr15, 1986; Også børn har en seksualitet. Information 21-22 maj 2011; Freud, Sigmund: Afhandling om sexualteori, Reitzel, 1985; 0-14 Tema Børn og seksualitet, 2000; Aigner Gertrude: Børnenes kærlighedsliv, 1984; Ernst Niels: Børns seksuelle udvikling, 1979; Langfeldt Thore: Det må du godt, 1986; Ole Risør: Små børn er også seksuelle, 1992; Stevnhøj, Anna Louise: Børn og seksualitet, 2005. I podcasten henvises der også til den landsdækkende undersøgelse ”Doktorleg i børnehaven” som kan findes igennem en hurtig google-søgning.

Produceret af: Lisa Annika Brandt og Tobias Nyegaard Jelkær Larsen

Kategorier:., Forside, Podcast

1 reply

 1. En virkelig god podcast om et vigtigt emne: Børns seksualitet. Jeg sidder igen og igen og nikker til de vinkler, der lægges på emnet, og er enig i vigtigheden af, at vi som samfund får ændret den forkrampede kultur, der aktuelt er omkring børns seksuelle udvikling. Dog er jeg ikke enig i det man kan kalde en lille detalje: at børn skal have lov at putte pinde osv op i numsen på sig selv og hinanden. Jeg er enig i, at det ikke er nogen stor ulykke, hvis det sker, men det kan give skader og der er smitterisiko forbundet med sådanne aktiviteter. Derfor mener jeg, at de voksne omkring børnene skal oplyse om, at børn ikke må putte noget i kroppens huller.
  Ved yderligere interesse se evt:

  Nyrup, F. N. (2019). Vores seksualitet udvikles gradvist. Pædagogisk Psykologisk
  Tidsskrift, 56(1)

  Ligeledes vil der indenfor en måned udkomme en børnebog, som handler om børns seksualitet: Nyrup, F. N. (2019). Elba lærer om tissemænd og tissekoner. Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker. Forlaget NyfaBooks.

  Det er en børnebog om børns seksualitet – og ikke som det i andre tilfælde sker: at det bliver om voksnes seksualitet. Når børn udforsker deres egen seksualitet, forbinder de det ikke umiddelbart med voksen seksualitet – det er kun hos voksne, der sker denne sammenblanding. Så nok skal børn have oplysninger om forplantning osv, men ikke i samme åndedrag, som de fx beskæftiger sig med en spændende doktorleg. Når jeg nævner dette, så skyldes det, at bøger om voksnes seksualitet ofte bruges som afledning, når børn leger doktorlege.Se mere om dette i: Nyrup, F. N. (2015). Børns seksuelle nysgerrighed lever – men ikke på daginstitutionernes hjemmesider. Tidsskriftet 0-14 – et pædagogisk tidsskrift, 25(4). (Side 20–23)

  I håbet om at vi ikke vedbliver at gøre skade på opvoksende generationer med vores kulturs forkrampede forhold til børns seksualitet – Frida Nøddebo Nyrup.
  Cand. psych og lektor i pædagogik ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s